Terugblik 2021

Nou zeg, wat een jaar. Het jaar waarin corona sneller evolueerde dan een op hol geslagen Pokémon, het jaar dat de verhoudingen tussen landen in de wereld verslechterde en het jaar dat we toch weer in een lockdown belandden.

Op de server ging het gelukkig wel z’n gangetje. Er zijn nu in totaal 10184 verschillende spelers ooit ingelogd. Vorig jaar waren dat er 9397, dus er zijn 787 spelers bijgekomen. In januari wonnen tjbs en jpcs de bouwwedstrijd van het kerstdorp, en wonnen Sir2You en MarsGamesNL de drakenrace. In februari werd mobgriefing deels weer ingeschakeld. Onder y=50 kunnen creepers weer gaten in het terrein slaan. En in maart werd het winkelsysteem aangepast: /shop werd vervangen door /buy en /sell, en je kon je shulkerdoos voortaan gebruiken als boodschappentas.

In april gebeurde er vrij veel op de server. Er werd een nieuw tijdelijk spawn gebouwd, de live-kaart werd vervangen en de oude Endsteenbeschermingen werden definitief afgeschaft. Ook vierden we met Pasen dat de server 10 jaar bestond, en werd op 1 april de chat aangepast zodat alle ándere spelers xX rond hun naam hadden.

In mei hielden we een ontsnappingsrace uit de Nether, die opnieuw gewonnen wrd door Sir2You en MarsGamesNL. Ook kon je voortaan nederzettingen op de live-kaart zetten. Ook organiseerde UberTeun een minigame-toernooi in zijn stad.

In juni kwam de update naar Minecraft 1.17, met een hoop nieuwe blokken. Dit was deel 1 van de Caves en Cliffs-update. Helaas waren de caves en cliffs uitgesteld naar deel 2 van de update, die pas aan het eind van het jaar zou uitkomen. Ook hebben we de chatkleuren iets veranderd, en hebben we vanwege een verhuizing de servercomputer verplaatst van Enschede naar Hilversum.

In juli had Nikki een bouwwedstrijd georganiseerd (gewonnen door UberTeun), en werd het commando /sell any toegevoegd. In augustus konden chatgroepen voortaan een eigen chatkleur instellen. In september werd de handelslimiet met bibliotheek-villagers vervangen door een activatielimiet, zodat villagers upgraden makkelijker werd.

Met Halloween kwamen we terecht in een nachtmerrie-wereld. Als je sliep dan werd je onder bepaalde voorwaarden geteleporteerd naar een andere wereld. Hier kon je een uniek blokje verzamelen door zombies te doden, maar als je geraakt werd dan verdween je direct weer uit die wereld. Ook werd /advancements top toegevoegd.

In november vierden we Sinterklaas, en in december was het dan zover: Minecraft 1.18 kwam op de server, met compleet nieuw terrein. We zijn inmiddels begonnen met het bouwen van een nieuw spawn in een mooi dal. Ook bouwen we weer een kerstdorpje. Wie bouwt dit jaar het mooiste gebouw? Van woensdag t/m zaterdag kan iedereen stemmen, en er is ook een jury.

2021 was een moeilijk jaar, waarin het coronavirus de samenleving in z’n greep bleef houden. Het virus is gevaarlijk voor iedereen, maar er geldt wel: hoe ouder hoe meer risico. Tegelijk raken maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen jongeren juist het meest. Dat voelt onrechtvaardig, en het vraagt veel van jullie, onze spelers. Lang niet iedereen kan daar goed tegen. Sommigen worden eenzaam en ongelukkig, anderen vluchten in de wereld van virusontkenning of zelfs complotdenken. Het is ontzettend belangrijk dat we elkaar niet uit het oog verliezen, en dat we hier samen doorheen komen.

Houd je sterk. Blijf omkijken naar elkaar.

We wensen iedereen een heel gelukkig en vrolijk 2022.

Geef een reactie