Winkels

Op deze pagina vind je informatie over winkels. Spelers kunnen zelf winkels bouwen, waar ze spullen kunnen verkopen en inkopen. De server heeft ook een winkel met daarin diereneieren en beschermingsblokken. Deze staat op het spawneiland.

Winkel gebruiken

Er zijn twee soorten winkels, te herkennen aan de blauwe tekst bovenaan het bordje:

  • [buy] – hier kun je iets kopen
  • [sell] – hier kun je iets verkopen

Op de tweede regel van het bordje staat de prijs. Op de derde regel staat de naam van het item dat te koop is/wordt ingekocht. De vierde regel is meestal leeg, maar als de naam van het item niet op één regel past kan die hier afgemaakt worden. Klik met rechts op het bordje om het te selecteren. Klik vervolgens op één van de knoppen om de items te kopen/verkopen.

Shulkerdoos als boodschappentas

Als je een shulkerdoos in je hand hebt (maakt niet uit welke hand), dan wordt de doos gebruikt in plaats van jouw inventaris. Dus als je iets koopt, dan komen de items terecht in je shulkerdoos. Dit is handig als je snel grote hoeveelheden items wil verplaatsen. Omdat winkels praktisch altijd in een nederzetting staan kun je immers niet gewoon je shulkerdoos openen.

Winkel vinden

Je kunt winkels makkelijk vinden via de /buy en /sell-commando’s . Als je bijvoorbeeld /buy bread typt, dan zie je alle winkels waar je brood kunt kopen. De namen van items zijn in het Engels.

Met /shop list <naam speler> kun je de winkels van een speler vinden, bijvoorbeeld /shop list Rutger.

Met /sell any kun je kijken welke items er allemaal ingekocht worden op de hele server. Handig als je punten wil verdienen.

Er staan in /shop, /buy en /sell alleen winkels van actieve spelers. Zodra je 30 dagen offline bent, verdwijnen al je winkels uit die commando’s. Zodra je weer inlogt worden ze direct weer teruggezet. Als spelers je winkel zelf vinden in de wereld kunnen ze nog wel items kopen of verkopen, ook al staat je winkel niet in die lijsten.

Winkel oprichten

Als je een winkel wil oprichten moet je:

  1. Je speler++ of hoger zijn.
  2. Een (dubbele) kist plaatsen.
  3. De kist beveiligen met een [Private] bordje.
  4. Het huis beveiligen met een Nederzetter (of iets dergelijks).
  5. Een bordje boven de kist ophangen zoals vermeld bij “Winkel gebruiken”.

Als je kist leeg is wordt de tekst: [buy] rood. Als een speler hier op klikt kan die een berichtje naar je toe sturen en ben jij er ook van op de hoogte.

Namen van items

Alle namen zijn in het Engels. Als je niet weet hoe een item heet kun je het commando /hand gebruiken: dit commando vertelt wat er in je hand ligt.

Verkopen van betoverde boeken

Om te voorkomen dat het winkelsysteem overspoeld wordt met enchanted books, moet je de betoverde boeken nu eerst activeren voordat je ze kunt verkopen. Ongeactiveerde boeken kun je zelf wel gebruiken, maar anderen kunnen ze niet gebruiken of activeren. Anderen hebben er dus niets aan als je ze niet activeert.

Om boeken te activeren moet met het boek in je hand houden, en vervolgens met rechts op een blok deepslate lapis lazuli ore klikken. Er staat zo’n blok bij het spawnpunt, maar je kunt ook eigen blokken gebruiken. Je kunt maximaal vijf boeken per dag activeren.