Dieren en monsters

Monsters

Monsters kunnen in de normale wereld boven y=50 geen blokken stukmaken. De explosie van creepers zal dus het terrein daar met rust laten. We hebben dit gedaan zodat het terrein niet in een gatenkaas verandert.

Daarnaast kunnen Enderman en Ender Dragons helemaal nergens blokken stukmaken.

Slapen

Zoals gebruikelijk in Minecraft verbranden de meeste monsters dood als het dag wordt. Door te slapen kun je het dag maken. In Wereldbouw wordt het al dag zodra een meerderheid van de spelers in bed ligt. Met het commando /sleeping kun je zien wie er nu in bed ligt.

Phantoms (“fantomen” als je Minecraft in het Nederlands speelt) zijn monsters in Minecraft die alleen spelers aanvallen die al minstens drie Minecraftdagen niet geslapen hebben. Wij hebben toegevoegd dat phantoms je ook niet meer aanvallen als je even in bed hebt gelegen, al was dat maar een paar seconde. Het is dus geen probleem als minder dan de helft van de spelers in bed ligt en het dus geen dag wordt.

Tamme dieren

Als de dieren in een gebied zijn gedood, komen er maar heel langzaam nieuwe dieren. Omdat het niet de bedoeling is dat deze dieren zeldzaam zijn in Minecraft, kun je ze daarom zelf bij het spawn kopen. Er is daar een winkel die gespikkelde “spawn-eieren” verkoopt waarmee je weer nieuwe dieren neer kan zetten.

Dieren zijn trouwens beschermd tegen valschade en vuurschade. We hebben dit gedaan zodat dieren minder makkelijk dood gaan. Als ze in het terrein van je nederzetting zijn, kunnen ze daarnaast niet aangevallen worden door spelers die geen inwoner zijn van je nederzetting.

Netherportalen

Monsters en dieren kunnen alleen door Netherportalen gaan als binnen 10 blokken van het dier een speler aanwezig is. Dit is gedaan om chunk loaders tegen te gaan – dit zou te zwaar worden voor de server.

Huisdieren

Huisdieren (honden, katten, paarden en papegaaien) kunnen niet door andere spelers aangevallen worden. Net als tamme dieren hebben ze ook geen last van valschade of vuurschade.

Bij het spawn kun je huisdieren kopen. Deze huisdieren zitten in een spawn-ei en zijn automatisch getemd. Je kunt de spawn-eieren ook hernoemen op een aambeeld. Als de naam van het ei met een uitroepteken begint (zoals !Bobbie) zal de naam duidelijker worden weergegeven: ook als je je muisaanwijzer niet op het dier houdt is de naam zichtbaar. Het uitroepteken zelf is uiteraard niet zichtbaar.

Voor paarden: andere spelers kunnen op deze server niet op jouw paard rijden.

Je kunt je eigen huisdieren vangen met een leeg spawn-ei (te koop bij spawn): rechtsklik met zo’n ei op je huisdier en het beestje zal in het ei springen. Het ei kun je gemakkelijk meenemen, het kan in een kist worden opgeslagen, het kan hernoemd worden en het kan worden weggegeven aan een andere speler.

Ben je een huisdier kwijt? Met het commando /petsummon kun je ze naar je toe laten teleporteren, mits ze in een gebied van de server zijn dat nu actief is (dus een gebied in de buurt van een speler, of bij het spawn).