Reizen en teleporteren

De wereld is groot; al duizenden spelers hebben er gebouwd. Om ervoor te zorgen dat je nog goed kunt rondreizen, hebben we een groot aantal mogelijkheden om te reizen:

 1. Spoorlijnen: bij het spawn is een centraal station. Mijnkarren zijn op deze server versneld. Zeer uitgebreid netwerk, en je ziet nog eens wat van de server.
 2. Hyperloops: boten op ijs; bij het spawn is een centraal station. Kleiner netwerk, kost veel ijs om aan te leggen. Snelste manier van reizen als je niet teleporteert.
 3. Teleporteren naar je huis of werkplaats: koop in de serverwinkel een plaatportaal, en stel het in als je huis of werkplek. Je kunt er dan overal heen teleporteren.
 4. Teleporteren via portalen: vanaf een warpportaal kun je naar elk ander warpportaal reizen, of naar de goedkopere plaatportalen.
 5. Teleporteren naar iemand anders huis of werkplaats: je kunt opzoeken bij welk portaal iemand zijn of haar huis of werkplaats heeft geplaatst, zodat je daarheen kunt teleporteren.
 6. Teleporteren naar spelers: /tp <naam>, kost drie punten.
 7. Warps: bouwmeesters kunnen met /warp <portaalnaam> naar portalen teleporteren. Kost 6 punten.
 8. Spawn: gebruik /spawn om voor twee punten naar het spawnpunt te teleporteren.

Gebruik /directions <x> <y> <z> om naar stations en portalen rondom een bepaald punt te zoeken.

Minecraft biedt van zichzelf ook nog een aantal reismethoden (boten, elytra, enzovoort). Omdat wij hieraan niks hebben aangepast op deze server, staan ze niet vermeld.

Spoorlijnen

Al sinds de server bestaat zijn er spoorlijnen. Op de live-kaart staan de lijnen ingetekend. Er is ook een schematische kaart, die kun je hier bekijken. (Let op: het duurt even voordat de kaart geladen is.) In het spel zelf kun je /railinfo typen om een overzicht van alle spoorlijnen en hyperloops, plus hun stations te zien. Ook geeft /railinfo aan wat het dichtstbijzijnde station is.

Zelf een spoorlijn bouwen

Iedereen mag zelf een stuk spoor aanleggen. Als je stations bouwt, en je wil dat ze op de spoorkaart verschijnen, waarschuw dan Rutger. Hij zal je spoorlijn toevoegen aan de kaart.

Railbeveiliging

Rails geeft automatisch iets van een beveiliging tegen griefers. De rails en de constructie daaromheen zijn automatisch beschermd. De eerste keer dat je rails probeert te slopen, geeft de server twee berichtjes met uitleg.

Alleen aan het uiteinde van de spoorbaan, en naast een powered/activator/detector rail, kun je rails slopen, waarna je ook weer de blokken rondom de rails kunt slopen. Je moet dus systematisch te werk gaan om een spoorbaan te slopen. Het is dus niet mogelijk om per ongeluk een stuk spoor te slopen.

Veteranen en hoger kunnen wel altijd sporen slopen. Dit is omdat de veteranen al zo lang spelen, en dus hopelijk genoeg te vertrouwen zijn.

Hyperloops

Hyperloops zijn ijsboten. Sinds eind 2018 bestaan deze op de server. De hyperloops zijn toegevoegd aan de spoorkaart. Je kunt ze bekijken op de live-kaart of op de schematische spoorkaart. Als je een nieuwe hyperloop hebt aangelegd, en je wil die op de kaart hebben, vraag dan Rutger.

Teleporteren naar je huis of werkplaats

Vanaf de rang Speler+ kun je een huis instellen. In de serverwinkel kun je voor 20 punten een plaatportaal kopen. Dit is een klein portaal van één blok groot. Plaats hem ergens, en klik er met rechts op om hem een naam te geven, en hem dan als huis in te stellen. Je kunt dan vanaf overal in de server daarheen teleporteren met het commando /home.

Tip: als je /sethome doet, krijg je direct een gratis plaatportaal in je inventaris, waar je ook bent. Helaas werkt dit maar één keer.

Waarschuwing: iedereen kan vanaf een portaal (zie hieronder) naar jouw plaatportaal teleporteren. Als je geen bezoekers bij je huis wil, dan moet je het plaatportaal buiten je huis bouwen, of in een afgesloten ruimte.

Vanaf de rang Vaste Gast kun je ook een werkplaats instellen. Dit is een soort tweede huis, alleen gebruik je dan /place in plaats van /home.

Portalen

Hierboven noemden we al even de plaatportalen. Vanaf een warpportaal kun je naar alle andere warpportalen én naar alle plaatportalen teleporteren. Dit is hoe ze werken:

Plaatportaal

 • Kan hierheen teleporteren vanaf warpportalen.
 • Kan hierheen teleporteren als je huis of werkplek hier staat.
 • Kan hierheen teleporteren via /warp.
 • Kan niet vanaf hier teleporteren.

Warpportaal

 • Kan hierheen teleporteren vanaf warpportalen.
 • Kan hierheen teleporteren als je huis of werkplek hier staat.
 • Kan hierheen teleporteren via /warp
 • Kan vanaf hier teleporteren naar alle warpportalen én plaatportalen.

Plaatportalen zijn te koop in de serverwinkel, maar warpportalen moet je zelf bouwen. Dit kan alleen in een nederzetting met de rang Stad. Bouw een soort Netherportaal, maar dan van warped hyphae. Steek het aan, en hang een bordje ertegen met op regel één [Portal] en op regel 3 de naam van het portaal. Klik vervolgens met rechts op het bordje om het portaal te activeren. Dit kost je nederzetting 30 munten.

Om met een warpportaal te reizen, loop je er simpelweg in. Je krijgt dan vanzelf een knop om een bestemming te kiezen. Teleporteren met een warpportaal kost twee punten.

Met het /portal list commando kun je van tevoren een bestemming opzoeken en uitkiezen. Dit gaat wat sneller dan het portaal in te lopen, je bestemming te selecteren en het portaal weer uit te lopen. Het kan nog sneller als je de naam van je bestemming al kent: je kunt dan gewoon /portal select <portaalnaam> typen en het portaal inlopen.

In de portaallijst staan alleen de plaatportalen van spelers die de afgelopen 30 dagen zijn ingelogd, plus alle warpportalen die bij nederzettingen horen. (Er zijn ook nog oude warpportelen van voordat nederzettingen bestonden. Deze staan alleen in de lijst als de eigenaar de afgelopen 30 dagen online was.) Wil je een portaal van een inactieve speler bezoeken, dan moet je de naam van het portaal nog weten. Dan kun je erheen met /portal select <portaalnaam>.

Teleporteren naar andermans huis of werkplaats

Je kunt zien waar iemand anders zijn of haar huis ingesteld heeft. Dit kan met /home <naam> en /place <naam>. Je krijgt vervolgens te zien bij werk portaal (plaatportaal of warpportaal) het huis staat, en een knop om erheen te teleporteren. Dat laatste moet via de warpportalen. Bouwmeesters hebben nog een extra knop om direct te teleporteren.

Teleporteren naar een speler

Typ /tp <speler> om naar een speler te teleporteren. Afhankelijk van de instellingen van de speler word je meteen geteleporteerd, moet je even wachten tot de ander op Accepteren klikt, of word je helemaal niet geteleporteerd.

Met /tpmode kun je instellen of spelers ongevraagd naar je kunnen teleporteren. Met de optie “Iedereen” (de standaardinstelling) mag iedereen altijd ongevraagd naar je teleporteren. Met “Alleen groepsgenoten” mogen spelers uit je chatgroep altijd naar je teleporteren, maar spelers daarbuiten worden pas geteleporteerd als je op “Accepteren” hebt geklikt. Met de optie “Niemand” moet je altijd op “Accepteren” klikken voordat iemand naar je kan teleporteren.

Met /playerinfo <speler> kun je zien of iemand anders teleporteren toestaat.

Teleporteren met warps

Bouwmeesters kunnen met /warp <portaalnaam> naar een portaal teleporteren. Dit kost zes punten en duurt drie seconden. Dit is de krachtigste, maar ook de duurste methode van teleporteren op de server. Je kunt zowel naar plaatportalen reizen, als naar warpportalen.

Teleporteren naar het spawnpunt

Gebruik /spawn om naar het spawn te teleporteren (kost twee punten).