Nederzettingen

Nederzettingen zijn beschermde gebieden. Alleen jij en degene die je toevoegt kunnen er bouwen. Het is dus onmogelijk dat griefers er iets gaan stukmaken.

Een nederzetting beginnen

Op de beschermingspagina staat hoe je een nederzetting kunt oprichten.

Gebied bekijken en aanpassen

Als je wil weten welk gebied nou precies beschermd is, typ dan terwijl je in je nederzetting staat /visualize. Als je dit gebied wil uitbreiden, ga dan net naast je nederzetting staan en typ /expand (Engels voor uitbreiden). Als je weer een vakje weg wil halen, typ dan /contract (Engels voor inkrimpen).

Het uitbreiden kost de nederzetting munten; op een gegeven moment zal de nederzetting blut zijn en kun je niet verder uitbreiden. Zie hieronder hoe je de financiën van je nederzetting moet regelen.

Munten

Elke nederzetting begint met vijftien munten. Munten lijken heel erg op punten, maar munten zijn van een nederzetting en punten van een speler. Met deze munten kun je het terrein van een nederzetting uitbreiden (zie hierboven).

Zodra je je eerste vijftien munten hebt uitgegeven, is je nederzetting blut. Je kunt je eigen punten weggegeven aan de stad: als je /settlement typt verschijnt hiervoor een knop. Ook kun je /settlement donate <aantal> typen.

Als je vijftig munten hebt in je nederzetting, kun je deze upgraden naar van een Gehucht naar een Dorp. Dat is een zeer nuttige investering: je kunt namelijk met het commando /grant dagelijks gratis twintig munten geven aan een Dorp naar keuze.

Let op: het is niet mogelijk om munten van je nederzetting om te zetten in punten voor jezelf.

Ranks

Er zijn drie ranks voor nederzettingen:

  • Gehucht: dit is de basisrank. Je kunt spelers toevoegen en je gebied uitbreiden en inkrimpen.
  • Dorp – 50 munten: nu kun je dagelijks gratis 20 munten uitdelen aan je nederzetting met het commando /grant. Ook kun je je nederzetting een naam geven, dit gaat via het /settlement-menu.
  • Stad – 100 munten: nu kun je één of meer portalen bouwen in je nederzetting. Ook kun je nu een welkomstbericht instellen, zie weer het /settlement-menu.
  • Wereldstad – 500 munten: als je nederzetting buiten het gebied van de live-kaart valt, dan kun je de live-kaart uitbreiden. En als je nederzetting minstens 200 chunks groot is, dan kun je je nederzetting een oranje markering geven op die kaart.

Groepen

Als je een chatgroep hebt, dan kun je besluiten om je nederzetting over te dragen aan een groep. Dit gaat met het commando /settlement group. Zodra je nederzetting bij een groep hoort kan iedereen in die groep bouwen in je nederzetting. De moderators van de groep kunnen daarnaast ook de nederzetting beheren. De eigenaar van de groep wordt ook de eigenaar van de nederzetting.

Als er mensen waren die wel in de nederzetting zaten, maar niet in de groep, dan worden die automatisch toegevoegd aan de groep.

Mocht de groep ooit worden opgeheven, dan kan iedereen die in de groep zat nog steeds bouwen in de nederzetting.

Portalen

Met portalen kun je snel naar je stad teleporteren vanaf elk ander portaal, of voor Bouwmeesters zelf vanaf elke plek op de server. Zie de pagina over teleporteren voor meer info.

Nederzetting markeren op live-kaart

Als je de rang Wereldstad hebt én je nederzetting is minstens 200 chunks groot, dan kun je in /settlement (knop Kaartweergave) een oranje markering van je nederzetting op de live-kaart zetten. Je nederzetting verschijnt dan binnen enkele seconden. Als je wil weten of je nederzetting al 200 chunks heeft, kijk dan ook in /settlement: het staat op de eerste regel.

De markering ziet er zo uit:

Live-kaart uitbreiden

Heb je een nederzetting die buiten de live-kaart valt? Als je hem opgewaardeerd hebt tot Wereldstad, dan kun je de live-kaart uitbreiden. Je moet daarvoor bij de serverwinkel een “online map block” kopen, en deze in je nederzetting plaatsen. Binnen een minuut wordt de live-kaart dan uitgebreid met een extra cirkel. Dit werkt ook voor nederzettingen kleiner dan 200 chunks.

4 reacties op “Nederzettingen

  1. Hey,

    Ik zie hier nog niets staan over de rank ‘stad’, terwijl die in het spel wel al een optie is. Ik weet niet goed wat die rank inhoudt en ga er niet zomaar 100 punten aan geven natuurlijk. 🙂

    Groetjes

Geef een reactie