Telefoneren op de server

Via de VoiceChat-mod kun je telefoneren op de server. Je kunt kiezen of je wil bellen met de mensen om je heen, of met de mensen in je chatgroep. Je moet wel eerst de mod VoiceChat installeren.

Installatie van de mod VoiceChat

Als je al ervaring hebt met het installeren van mods, dan volgen in deze alinea wat beknopte instructies. Om de mod te installeren, moet je eerst ofwel Forge installeren, ofwel Fabric en FabricAPI. Daarna kun je de mod zelf downloaden en in de mods-map plaatsen. De mod is hier te downloaden. Zorg dat je de mod voor de juiste Minecraftversie hebt, en let op dat je de Forge of juist de Fabric-variant download.

Als je nog geen ervaring hebt met het installeren van mods, dan kun je het beste op Youtube deze video volgen.

Testen en instellen van de mod

Als het gelukt is om de mod te installeren, dan kun je even testen of het werkt. Als je in het spel op de V-toets drukt, dan opent het menu. Je kunt daar de meeste instellingen aanpassen, zoals het volume en de ruisonderdrukking, en je kunt testen of je microfoon werkt.

Normaal kan niemand je stem horen. Als je op Caps Lock drukt dan wordt je microfoon geactiveerd, en kun je praten tegen de mensen om je heen. Je kunt de toets Caps Lock wijzigen in een andere toets via het instellingenmenu van Minecraft: Escape-menu → Instellingen → Besturing → Toegewezen toetsen. De toets staat vervolgens ergens onderaan. Ik vind zelf de linker alttoets handiger.

Je kunt ook instellen dat je microfoon altijd aan staat. Dit kan in het menu van de mod, te openen via de V-toets.

Praten met mensen in een chatgroep

Normaal praat je met mensen in de buurt. Alleen zij kunnen je horen, en jij kunt alleen hen horen. Er is ook een alternatief: je kunt ook met de mensen in één van je chatgroepen praten.

Wil je in een groep praten? Dit kan op drie verschillende manieren.

  1. Het makkelijkst is via het commando /voicechatjoin <groepnaam>. Als er al mensen in die chatgroep aan het bellen waren dan word je toegevoegd, en anders wordt er een spraakoproep gestart. Uiteraard werkt dit commando niet als de chatgroep op privé staat, en jij er niet in zit.
  2. Zodra je een gesprek begint, krijgen andere spelers die online zijn een knop te zien in de chat om ook mee te praten. Dit is de tweede manier om in een groep te praten.
  3. De derde manier is via het instellingenscherm van de mod zelf. Dit kun je openen door op de V-toets te drukken. Dit werkt wat verwarrend, omdat het instellingenscherm niet echt goed samenwerkt met ons groepensysteem. Als er al mensen in je groep aan het bellen zijn, dan verschijnt de groep in de lijst en kun je direct deelnemen. Maar als je de eerste bent, dan moet je op “Create New Group” drukken en daar de naam van je groep invullen. Het veld voor het wachtwoord moet je leeg laten, want anders krijg je een foutmelding. (Als je een privégroep wil, stel dit dan in via het commando /group.) Anders dan de tekst op de knop suggereert, wordt er geen nieuwe groep gemaakt, maar wordt er alleen een spraakoproep in je groep gestart.

Een telefoongesprek met een groep verlaten

Een groepsgesprek verlaten kan via het instellingenscherm van de mod zelf. Open dat scherm (druk hiervoor op de V-toets), druk op Groups en klik rechtsonder in het scherm op de knop om de groep te verlaten. Je praat dan weer met mensen in de buurt.

Geef een reactie