Terugblik 2022

Als ik dit schrijf, klinken buiten in Utrecht de vuurwerkknallen weer als vanouds. Aan de randen van Europa is het oorlog, maar Nederland ligt er warm (14 °C volgens Buienradar) en vredig bij. De server is wel een stuk rustiger geworden, niet heel gek nu iedereen weer naar buiten mag. Ook speelt mee dat Mojang de Bedrock-editie van Minecraft steeds meer promoot, waardoor we minder nieuwe spelers trekken.

Op de server zijn nu 10410 verschillende spelers ooit ingelogd. Vorig jaar waren dat er 10184, er zijn er dus 226 bijgekomen. Niet veel, en dat aantal moet omhoog, anders wordt de server langzaamaan steeds stiller. Er is wel weer een hoop gebeurd op de server:

In januari opende ons nieuwe spawn, Het Dolle Dal. Het is een erg mooi spawn geworden. Ook konden bouwmeesters voortaan voorwerpen ophangen aan de muur. De bouwwedstrijd van het kerstdorp werd gewonnen door M_vd_B.

In februari werden de monstereieren toegevoegd, en kwam er een VoiceChat op de server. In maart werden de diereneieren toegevoegd, en hadden we een PvP-gevecht. Dat gevecht werd bijna gewonnen door UberTeun, maar werd uiteindelijk gewonnen door zHoningbijtje en __Sietse__.

In april zochten we Paaseieren in drie kleuren, werden de bordjesportalen omgetoverd tot warped hyphae en hadden we als éénaprilgrap een nieuw spawn met een wat bijzonder uiterlijk. In juni werd de server bijgewerkt naar Minecraft 1.19, en konden we kennismaken met de doodenge Warden…

In juli werd een wat grotere verandering ingezet. Vroeger werkten /shop, /settlement en /group met allemaal linkjes in de chat, maar vanaf juli werden die links langzaam vervangen door van die kist-schermen, waarbij elk item een knop is. Ook organiseerde UberTeun in de zomer een bouwwedstrijd in zijn stad Pleasure Beach. Deze werd in september gewonnen door ciwikop.

In oktober vierden we Halloween. Dit keer bezocht je een vleermuisgrot, waardoor je werd besmet door een vleermuisvirus. Als je besmet was, kon je opeens vliegen als een vleermuis, en kon je eens rustig over het spawngebied vliegen. (Je vloog zoals in creative, niet zoals met een elytra.)

In november werd het laatste commando vervangen door een popup: /settlement. Ook bezocht de Sint de server weer: iedereen kon een kistje zetten in een stal bij het spawn. Tot slot werkten we in december de server bij naar 1.19.3, waardoor we nu onder andere kamelen en bamboeblokken hebben. Ook zijn we begonnen aan weer een nieuw kerstdorp. Ondanks dat we nu wat minder spelers hebben, wordt het erg mooi, dus neem snel een kijkje bij het spawn.

Volgend jaar zullen we toch echt de server open moeten stellen voor Bedrock-spelers, zodat we genoeg nieuwe spelers blijven trekken. De server blijft gewoon op Java-editie draaien, dus alle redstone blijft werken zoals je gewend bent. Het probleem met Bedrock-editie is alleen dat het geen linkjes in de chat ondersteunt, dus voor werkelijk alle overgebleven linkjes, van in /tp en /upgrade tot als je op een bordje met [Buy] klikt, zal wat anders bedacht moeten worden. Voor touchscreengebruikers zouden we zelfs nog een stap verder moeten gaan, en ervoor moeten zorgen dat je überhaupt nog maar nauwelijks commando’s hoeft te typen.

Enfin, genoeg te doen dus. Fijne jaarwisseling allemaal!

Geef een reactie