Terugblik 2020

Het jaar begon nog heel gewoon. Het kerstdorpje van 2019 werd gesloten, de server werd bijgewerkt naar 1.15.2 en hoppers en /grant werden wat aangepast. Toen, halverwege maart, overspoelde het coronavirus de wereld en werden de meeste dingen buitenshuis gesloten. Logischerwijs werd het een stuk drukker op Wereldbouw. Er waren op piekmomenten zo’n 10 extra spelers ingelogd vergeleken met februari.

De spelerslimiet werd verhoogd van 17 naar 20, Lars werd weer moderator en Sir2You_ werd helper. Ook organiseerden we een bevrijdingsquiz en een zoektocht voor Pasen. Rond deze tijd werd ook de kleur van de rank veteraan veranderd van rood naar geel, omdat het inmiddels al een tijd niet meer de hoogste rank is.

In juni werd de server bijgewerkt naar Minecraft 1.16. De Nether werd gereset. Ondertussen werden villagerfarms ingeperkt, om zo lag tegen te gaan en de economie te beschermen. We hebben ook geëxperimenteerd met het toelaten van Bedrock-verbindingen op de server, maar dit was nog te instabiel.

Vanaf september werd het weer drukker op de server, met dank aan de tweede coronagolf. Twee helpers en één moderator (jeffrey376, jwz_michelle en tibo7811) waren inmiddels vertrokken, dus werd het tijd om nieuwe mensen te zoeken. Dat werden ItzYaNikki, Tylon3t en Stualyttle.

In het najaar werd het teleporteren aangepast. Teleporteren heeft nu een vertraging van twee seconden. Daarentegen staan huizen en werkplaatsen nu vermeld in /shop, zodat winkels makkelijker gevonden kunnen worden. Ook vermeldt /shop nu alleen nog de winkels van actieve spelers. Alles bij elkaar zorgt dit ervoor dat de servereconomie een zetje kreeg.

Ook werden in het najaar de rivieren verbreed, althans voor nieuw gegenereerd terrein. Met Halloween waren we bang voor een zombie-uitbraak op de server, met Sinterklaas zetten we weer een kistje en met Kerst gingen we weer een kerstdorp bouwen. Dit jaar valt het mij op dat er grotere dingen gebouwd worden, maar dat er wat minder structuur in het dorp zelf zit. Misschien dat dit de komende dagen nog verbeterd wordt?

Inmiddels zitten we in een nieuwe lockdown. De server is gelukkig druk en gezellig, dus er is nog wat afleiding. Wat cijfers: we hebben nu in totaal 9397 verschillende accounts op de server gehad. Dat zijn dus 1367 nieuwe spelers in 2020. Dat zijn er veel vergeleken met 2016 tot 2020:

Het afgelopen jaar is er 35 563 uur gespeeld door alle spelers bij elkaar. In totaal is er nu 159 753 uur gespeeld op de server. Zou je acht uur per dag spelen, en dat elke dag, dan zou het ruim 54 jaar duren voordat je zoveel uur gespeeld hebt.

In 2021 keren we als samenleving weer terug naar normaal. Op Wereldbouw zullen we gaan updaten naar 1.17, zo snel als kan nadat de serversoftware en de plugins bijgewerkt zijn. Minecraft 1.17 geeft nieuwe bergen en grotten. We gaan al het terrein dat minder dan 10 minuten geladen is resetten (zie /inhabitedtime), en dan ergens in het nieuwe terrein een spawn bouwen. We hebben er zin in! Jij ook?

Een heel gelukkig en gezond 2021 gewenst.

Geef een reactie