Het belang van de corona-app

Het aantal coronabesmettingen neemt al een aantal weken steeds sneller toe. Men kan betogen dat dit geen probleem is: de meeste besmettingen vinden nu onder jongvolwassenen plaats, die zelden in het ziekenhuis belanden. De druk op de zorg zou zo beperkt blijven. Zolang het aantal ziekenhuisopnames beperkt blijft, hoeven we niet in te grijpen.

Deze redenering ziet echter over het hoofd dat jongvolwassenen ook in contact komen met ouderen: dat zijn immers hun ouders en grootouders. Bovendien komen ze via sportscholen, café’s en het OV met ouderen in contact.

Om te voorkomen dat jongeren massaal ouderen besmetten, is het van groot belang dat bekend is wie corona heeft. Hiervoor heeft de GGD een uitgebreid contactonderzoek opgezet, dat moet voorkomen dat mensen het virus verder verspreiden. Zo kunnen ouderen op tijd gewaarschuwd worden als er een corona-brandhaard in hun buurt is.

Echter, dit onderzoek is verre van perfect. Wie kent de namen en telefoonnummers van iedereen die in de buurt van hem zat in de trein? Hoe kan de GGD hen ooit waarschuwen? Ruim de helft van de mensen met corona weet niet hoe hij of zij dat opgelopen is.

Het virus is dus slecht in beeld, en kan zich daardoor rustig verspreiden. Dit zal onvermijdelijk leiden tot nieuwe (lokale) maatregelen, met alle gevolgen van dien. We lijken dus vast te zitten in een cyclus waarbij de coronamaatregelen afwisselend streng en minder streng zijn. Kan dit niet beter?

Ja, dat lijkt me wel. Je zou het contactonderzoek kunnen vergemakkelijken met een app. Deze houdt precies bij met wie je in contact bent geweest. Ben je langer dan 10 minuten vlakbij een coronapatiënt geweest? Dan moet je je laten testen.

Dit zorgt ervoor dat besmettingen in het OV, in sportscholen en in café’s eindelijk getraceerd kunnen worden. De hoop is dat dit, met nauwelijks andere maatregelen, het virus onder de duim krijgt.

Dit vereist natuurlijk wel dat genoeg mensen de app installeren. De app moet dus betrouwbaar en gegarandeerd volledig anoniem werken, anders wil niemand hem. Tegelijk moet de app duidelijk zijn wanneer en voor hoelang je besmet bent geweest.

De Nederlandse corona-app, CoronaMelder genaamd, staat gepland voor 1 september. De app lijkt aan bovenstaande voorwaarden te voldoen. Hopelijk wordt de app massaal gedownload, en zitten we straks niet weer een seizoen thuis.

Geef een reactie