De verdwijntruc met E-nummers

Spread the love

E-nummers zijn door de Europese Unie toegelaten hulpstoffen voor voedsel. Ze hebben niet altijd een goede naam. Zo gebruikte Jumbo kurkuma (E100) om tarwebrood geel te verven en het vervolgens doodleuk te verkopen als “Goudeerlijk maïsbrood”. Ook zijn enkele E-nummers geschrapt omdat uit later onderzoek bleek dat de stof schade kan opleveren voor de gezondheid. Een voorbeeld is Fast Yellow AB (E105). Vanwege hun slechte naam hebben de fabrikanten nu een truc bedacht om de E-nummers van de verpakking te laten verdwijnen.

Een product zonder E-nummers maken is vrijwel onmogelijk. Om te beginnen moet het product vacuüm verpakt worden, want zuurstof (E948) en stikstof (E941) hebben ook E-nummers. Daarnaast vallen groente, fruit, zuivel en eieren ook direct af, want vitamine B3, C en E hebben allemaal ook een e-nummer (E375, E300 en E307). Veel andere stoffen, van rozemarijn (E392) tot citroenzuur (E330) en van gelatine (E441) tot karamel (E150a), hebben ook een E-nummer. Nagenoeg alle voedingsmiddelen in de wereld bevatten E-nummers. Bekijk voor de grap eens de ingrediëntenlijst van een (natuurlijke) banaan.

Toch blijven E-nummers mensen afschrikken. Dus wat doen de fabrikanten? Ze voeren een grote verdwijntruc uit. Net als met de verdwijntruc met een konijn is het konijn niet echt weg, het zit gewoon onder de tafel. Fabrikanten laten de E-nummers ook niet echt weg, ze schrijven de namen van de ingrediënten nu gewoon voluit. Dus in plaats van “kleurstoffen (E100, E141, E150d, E172, E160a, E162)” staat er nu “kleurstoffen (curcumine, kopercomplexen van chlorofylen en chlorofylinen, sulfiet-ammoniakkaramel, ijzeroxiden en -hydroxiden, carotenen, bietenrood)”.

Ingrediëntenlijst van “Lidl Cake Decorations”

Of dit een verbetering is? Zelf vond ik het makkelijker om gewoon de E-nummers te lezen. Maar kennelijk verkoopt dit beter, dus voor de Lidl zal het zeker een verbetering zijn…

Geef een reactie