Permanente verbinding met de database

Praktisch alle sites op het web gebruiken een database om de inhoud van de site op te slaan. Tot nu toe opende en sloot mijn site de databaseverbinding voor elke pagina. Dat is geen goed idee.

Op mijn computer heb ik een lokale kopie van de site staan om aan de code te kunnen sleutelen zonder dat het meteen in het honderd loopt. Nou irriteerde het me dat de webpagina op mijn computer langzamer laadde dan als ik rutgerkok.nl opende. Je verwacht uiteraard dat het andersom is: rutgerkok.nl staat op een computer ver weg, gegevens moeten over het internet verstuurd worden, terwijl op de lokale computer de webpagina vrijwel meteen zou moeten laden.

Ik ging dus op zoek naar waarom mijn site lokaal zo traag was. Met de PHP functie microtime(true) meette ik hoe snel een stukje code uitgevoerd werd. Al snel kwam ik erachter dat het ruim een seconde duurde voordat de databaseverbinding geopend was. Ik zocht wat meer informatie op over databaseverbindingen en al snel kwam ik erachter dat het beter is een zogeheten pernamente verbinding te openen.

Pernamente verbindingen hebben als voordeel dat ze niet meteen worden gesloten als het script stopt. Op deze manier hoeven ze ook niet meer te worden geopend als de webpagina laad. Inmiddels laadt de pagina lokaal een stuk sneller. Op rutgerkok.nl is het openen van een databaseverbinding al heel snel, dus hier zal ik er minder van merken.

Geef een reactie