Deze site: powered by rCMS

Spread the love

Voor deze site heb ik het systeem erachter (het CMS) grotendeels zelf geschreven. Dit artikel gaat over het verleden, het heden en de toekomst van dit systeem.

Oorspronkelijk moest ik zelf HTML bestanden uploaden om de site bij te werken. Dat werd iritant, dus heb ik toen (zomer 2010) een simpel systeem geschreven om dingen te uploaden. Het gebruikte geen database.

In 2011 heb ik voor mijn vader een systeem geschreven voor een nieuwe site voor hem (is later nooit online gegaan). De hele site was in het Engels. Het werd uiteindelijk een tamelijk groot project. De code was op alle plekken niet even mooi, maar het werkte.

Later in 2011 werd ik gevraagd om de site voor de buurt te schrijven. Ik besloot voort te borduren op de site voor mijn vader. Ik wilde ervoor zorgen dat de code zich niet ging opsplitsen. Dit leidde tot tamelijk lelijke code met structuren als “als de site dit is, doe dan dit, anders dit”. Ook had ik een vertaalsysteem geschreven waar iedere vertaalzin een nummer kreeg. In de code kon ik dan zeggen: geef zin 53 weer. Ik heb toen ook rutgerkok.nl overgezet naar dit systeem.

In 2012 werd ik beter in programeren. Ik leerde de taal Java en ik had een aantal plugins geschreven voor Bukkit, een Minecraft server mod. Ik begon de code van de site steeds lelijker te vinden. Ik voegde thema-ondersteuning toe om de code goed op te splitsen. Ik maakte een tweede vertaalsysteem met sleutels als main.articles. Het oude systeem met nummers werd langzaam uitgefaseerd. Het gebruikerssysteem werd herschreven. Er werd een begin gemaakt met widgetondersteuning.

In 2013 hoop ik een goede installatieprocedure toe te voegen, een manier voor gebruikers om hun eigen taal voor de site te kiezen, een webupdater. een mooi instellingenpaneel (in plaats van config.php) en afgemaakte widgetondersteuning.

De broncode staat sinds negen maanden op GitHub.com.

Geef een reactie