Matrix-calculator

Deels als oefening voor mezelf, deels om berekeningen met matrices uit te voeren heb ik een simpele matrix-calculator gemaakt.

Open de calculator

Je kunt met de calculator de inverse, transpose, determinant en het spoor van een matrix berekenen. Daarnaast kun je een matrix vermenigvuldigen met een andere matrix of met een getal. Je kunt matrices plakken van en naar Word.

Uitleg

Een matrix is een soort tabel met getallen. Je kunt verschillende bewerkingen op ze uitvoeren, die met de hand nogal wat tijd zouden kosten. Met deze webapp kun je een aantal berekeningen versnellen.

Kolommen worden gescheiden door één of meerdere spaties. Je mag in de getallen zowel punten als komma's gebruiken. Om de getallen onder Eigenschappen bij te werken klik je op Bekijken. Als je één van de andere knoppen gebruikt worden de getallen automatisch bijgewerkt.

Microsoft Word

In Word kun je via Invoegen -> Vergelijking een wiskundige vergelijking invullen. Er veschijnt dan een rechthoekje. Naast dat rechthoekje staat een pijltje. Als je daarop klikt krijg je een menu te zien. Kies hier de optie Lineair. Je kunt dan vervolgens matrices van deze pagina kopiëren naar het tekstveld. Selecteer vervolgens de optie Professioneel in datzelfde menu en je hebt een mooi opgemaakte matrix in Word.

Matrices gemaakt in Word kunnen zó in deze webpagina geplakt worden. Je hoeft hiervoor niet eerst over te schakelen naar de lineaire weergave.

Geef een reactie