Scheikundestudie

Sinds twee weken studeer ik scheikunde aan de Universiteit Utrecht.

Korte samenvatting eerste twee weken

De eerste week was de introductieweek, grotendeels georganiseerd door studievereniging Proton. Maandagmorgen was een algemene introductie in het Wentgebouw, een gebouw dat gesloopt wordt, maar een deel blijft voorlopig staan. We werden kort rondgeleid over het terrein. 's Middags vertrokken we op kamp naar boerderij Fleuren, waar we tot woensdagochtend bleven.

Donderdagochtend was er een introductiecollege over organische chemie en het esterproject waar we de komende weken mee bezig zullen zijn. 's Middags liepen we rond door het centrum van Utrecht en 's avonds aten we met ons groepje pannenkoeken. Vrijdag was het college over veiligheid bij het practicum, vervolgens hebben we twee uur gesprt in de gymzaal en 's avonds was de departementale barbecue.

Tot zover de introductieweek. De maandag daarop was een lange dag. Van negen uur 's ochtends tot vijf uur 's middags waren er hoor- en werkcolleges. Eerst organische chemie (orbitalen), daarna wiskunde (vectoren). De dinsdag was aanzienlijk korter, alleen een toets van één tot drie over veiligheid bij de practica. Ik denk dat ik de toets goed gemaakt heb. Woensdag werden verdere instructies gegeven over het esterproject en mochten we even kijken op het lab hoe je bepaalde opstellingen moet bouwen. Donderdagochtend viel wiskunde uit, maar 's middags hebben we tot vijf uur verder gewerkt aan het esterproject. Ik ga 2-fenylethylacetaat synthetiseren. Vrijdag hebben we verder gewerkt aan het werkplan.

Reizen

Reizen naar de Uithof is nog een hele onderneming. 's Ochtends neem ik de trein naar Utrecht Overvecht, waar ik op de bus overstap die naar de Uithof gaat. Deze bus is een stuk rustiger dan de beruchte lijnen 11 en 12 die vanaf Utrecht Centraal vertrekken. Ik neem altijd de trein van iets over half acht zodat ik gewapend ben tegen vertragingen en ook zodat de trein en bus nog relatief rustig zijn. Ik kom om ongeveer half negen aan bij de Uithof, een half uur voordat het college begint.

Omdat ik in september nog geen OV-studentenkaart heb is het reizen is nog best duur. Ik heb een NS-voordeelurenkaart, maar voor negen uur 's ochtends werkt deze niet. Per dag betaal ik ongeveer vijf euro aan het OV, wat dus neerkomt op zo'n honderd euro per maand. Gelukkig begint in oktober mijn studiefinanciering, waardoor ik ook een OV-studentenkaart krijg. Nu krijgen mijn ouders nog kinderbijslag.

Mijn leven is nu een stuk drukker geworden, maar ook een stuk interessanter. Nu is het nog vooral herhaling van de middelbareschoolstof, maar binnenkort zullen meer en meer nieuwe dingen op mijn pad komen. Ik ben benieuwd.

Geef een reactie