Wat is rCMS?

Sinds maart 2019 gebruikt deze website WordPress. Onderstaand bericht is dus verouderd.

Onderaan elke pagina staat “gebouwd met rCMS”. Maar wat is het?

rCMS is mijn eigen websitesysteem. Deze site en nog twee andere sites gebruiken het systeem. Met dit systeem kan ik vanuit de browser de site bijwerken met nieuwe inhoud.

Geschiedenis

Het is gebaseerd op een Bioscience-site die ik begin 2011 voor mijn vader Joost heb gemaakt. Ik heb het systeem vervolgens aangepast zodat het ook voor prinshendrikpark.nl en rutgerkok.nl geschikt was. Dat was nog een hele klus: er moest ondersteuning komen voor vertalingen (zodat niet alles in het Engels was), specifieke concepten als “Research Groups” moesten eruit gesloopt worden en veranderd naar “Links”, er moest een mogelijkheid komen voor reacties, enzovoort.

Aanvankelijk loste ik alles op met strucuren als “zijn we op deze site, doe dan dit, anders dat”. Er was één bestand van op het laatst 120 regels waarin zinnen stonden die vertaald konden worden. Deze situatie werd al snel onhoudbaar, dus heb ik een configuratiebestand toegevoegd, heb ik de vertaalzinnen geordend in verschillende bestanden, heb ik thema-ondersteuning toegevoegd en uiteindelijk ook widget-ondersteuning, waardoor ik nu een volwassen CMS heb.

Nou ja, volwassen. Er zijn nog geen anti-spam technieken, de beveiliging is op bepaalde punten zwak, en er is nog geen goed gebruikersaccountbeheer Ook is er nog geen goede updateprocedure zoals WordPress die heeft.

Geef een reactie