Terugblik 2019

Als je vandaag inlogt op de server, dan beland je in een sprookjesachtig kerstdorp. Dit dorp staat vol met prachtige gebouwen, van een schattig kerkje tot enorme villa’s. Het bijzondere is dat dit dorpje in slechts een ruime week tijd gebouwd is. We begonnen op een kale sneeuwvlakte, maar naar al een paar dagen stond er een heus dorp met plein, kerstboom, stadshuis, treinstation en kerk. Dit is alleen mogelijk dankzij het grote aantal actieve spelers.

Hoe anders was het een jaar terug. De server was grote delen van de dag leeg. Waren er in 2016 nog 1332 nieuwe spelers bijgekomen, in heel 2018 waren er slechts 263 nieuwe spelers bijgekomen; minder dan één per dag. De server werd steeds rustiger.

We experimenteerden met het opzetten van een Pocket Edition server, maar door het gebrek aan plugins mislukte dat. We plaatsten ook een aantal gratis advertenties voor onze server. Dit trok nieuwe spelers aan, en langzaam werd het weer drukker op de server.

In 2019 werd de server weer drukker

In 2019 is er bij elkaar 10453 uur gespeeld. Er zijn 569 nieuwe spelers bijgekomen, ruim twee keer zoveel als vorig jaar. In totaal is er nu 124190 uur gespeeld sinds de server bestaat en zijn er 8030 verschillende accounts ingelogd.

In maart werden spoorlijnen toegevoegd aan de live-kaart en werd het commando /pvptoggle opnieuw geïntroduceerd. Op één april werden spelers verleid om het spawn op te blazen, en vervolgens zogenaamd permanent verbannen als ze dat ook daadwerkelijk deden. Later die maand werd het weer mogelijk om overal in de wereld /sethome en /setplace te doen.

Het opgeblazen spawnplein van 1 april.

Eind april speelden we even op Minecraft 1.14, maar dit was zo’n trage ramp dat we naar een paar dagen weer teruggingen naar Minecraf 1.13. Pas eind mei kwam Minecraft 1.14 definitief op de server. Helaas werkt dit nog steeds niet bijzonder snel.

In de zomer bleven we testen uitvoeren met verschillende VPS-diensten. Ruim een maand was de live-kaart offline, omdat deze de server teveel vertraagde. De harde schijf van de VPS waarop we zaten was te klein, met als gevolg dat de boel crashte. In augustus konden we weer terug naar onze eigen servercomputer die inmiddels weer beschikbaar was.

Ondanks al deze server- en lagproblemen werd het steeds drukker op de server. Gelukkig wilden jwz_michelle en Lars604 helper worden, en tjbs werd moderator. In september werd het winkelsysteem verbeterd: je kon voortaan ook boeken en gereedschap met betoveringen verkopen.

In oktober werd slapen makkelijker gemaakt: voortaan wordt het al dag als maar de helft van de spelers slaapt. We vierden ook Halloween, in een grot diep ondergronds vol met spookachtige blokken

Ondertussen bleven we last houden van lagproblemen: de server viel regelmatig een halve minuut uit. Soms was de server dagenlang offline, en moesten we wachten tot er weer iemand in bij de server in Enschede was om te kijken waarom de server nu weer onbereikbaar was. Uiteindelijk hebben we de meeste onderdelen van de servercomputer vervangen, entity spawning teruggebracht en het besturingssysteem bijgewerkt naar een nieuwere versie. Inmiddels lijkt de server prima te draaien, maar dit is maandenlang wel anders geweest.

In december vierden we sinterklaas en kon iedereen zijn of haar kist zetten. Ook werd het kerstdorp geopend. Als laatste update van het jaar konden arena’s voortaan ook op redstone-signalen reageren, wat hopelijk tot grappige en vermakelijke minigames zal leiden.

Sinterklaas – spelers hadden hun kistje gezet

Ik wil graag iedereen bedanken voor het afgelopen jaar. Ondanks dat de server zo haperde, werd het toch steeds drukker en gezelliger.

Op naar 2020!

Eén reactie op “Terugblik 2019

  1. Alvast een gelukkig nieuw jaar. Top dat jullie zo veel moeite willen doen om deze server te laten draaien! Bedankt voor jullie inzet als eigenaren en helpers van de server!

Geef een reactie